Om Hanterbara Båtar

Vision

Bolagets vision är att sätta en ny standard på marknaden avseende hur en båt skall fungera. Vi har identifierat att i princip alla båtar på marknaden är stöpta i samma form, med samma inbyggda fel kopplade till tillgänglighet och hanterbarhet – här finns en möjlighet till nyskapande.

Vår ambition är att skapa en ny standard för fritidsbåtar där funktionen står i centrum kombinerat med en tydlig och ändamålsenlig design.

Grundades

Hanterbara Båtar i Gräddö AB är ett svenskt företag grundat av Fred Bergqvist. I samband med att han fick Parkinsons sjukdom insåg han att båtlivet snart var över om han inte hittade en båt som var enkel att komma ombord på. När han insåg att det saknades en tillgänglig båt på marknaden tog han saken i egna händer och byggde det som blev prototypen till Fred-båtarna.

Med en bakgrund som yrkesfiskare var det naturligt att skapa båtar med en kvalité som ska hålla år efter år och kunna användas i alla väder.
Hanterbara Båtars affärsidé är att tillhandahålla funktionella, vackra & kostnadseffektiva fritidsbåtar av hög kvalitet som kan brukas av alla oavsett rörelseförmåga.

Prototypen ”Hantera 750” visas upp

Året därpå såg Jonas Nilsson Freds prototyp, Jonas som hade hamnat i rullstol några år tidigare och letat efter en båt som funkade för alla. De bestämde sig för att göra ett design och konstruktionslyft på prototypen, och sätta den i serieproduktion.

Premiär för Fred 25

På båtmässan i Göteborg hade den nu genomarbetade Fred 25 världspremiär. Mottagandet var överväldigande, inte minst bland de som hade svårt att komma ombord på otillgängliga båtar.

”Funktionalism i dess allra mest renodlade form finns också representerat, i den nyutvecklade Fred 25. En uppvisning i renodlad och genomtänkt design med ett syfte: Att vara användarvänlig för alla – oavsett om du är rullstolsburen, måste ha med dig barnvagn eller behöver lasta hundratals 4 meter långa brädor. Fred 25 är med all rätt nominerad till Årets Nyhet på Allt för sjön.”
– Svenska Dagbladet 5 mars 2010

Premiär för Fred 20

Fred 20 premiärvisades på Allt för Sjön i Stockholm, och den första båten levereras. Fred 20 premiärvisades på Allt för Sjön i Stockholm, och den första båten levereras.

Redesign och förbättring av Fred 25 påbörjas

Fred 25 får en utveckling, lättas upp i vikt och får en lättare redesign med lägre tak för mindre luftmotstånd och smärtare linjer.

Första uppdaterade Fred 25 Cabin levereras

2023 lanseras den uppdaterade versionen av Fred 25. Lättare, snabbare och smartare än någonsin.

Nöjda kunder

“Vi är helnöjda. Efter våra förutsättnin- gar är det en fantastisk båt. Nu har vi möjlighet att vistas på havet och det betyder väldigt mycket för oss.”

Susanna
Hunnebostrand

“Jag valde Fred 25 på grund av rampen, det stora plana däcket, samt båtens stabilitet och fartresurser och naturligtvis också för att den är enkel att manövrera.”

Björn
Stockholms ytterskärgård

“Efter det att jag blev rullstolsburen har jag vid många tillfällen sagt att jag ska vara med om en hummerpremiär igen och i år blir det av.”

Sven
Fiskebäck

Jag blev kär första gången jag såg Fred 25, den ger mig frihet att göra vad jag vill på sjön. Till skillnad från min förra båt är denna genomtänkt och byggd från grunden med väldigt bra utrymmen.

Erik
Stockholms skärgård

“Plötsligt ser jag BÅTEN, den jag inte trodde fanns… Här ligger Fred 25 på Mässan i Göteborg. Jag rullar ombord – detta är båten jag drömde om!”

Otto
Råå

Vi har ett långt samarbete med KGK Motor och Suzuki

Suzuki har sedan 1965 levererat utombordsmotorer till världens marina marknader, 4-takts utombordare med elektronisk bränsleinsprutning sedan 1998. Denna tekniska kunskap har lett till att Suzuki idag kan erbjuda ett komplett program med inte mindre än 25 fyrtaktare, varav alla motorer från DF9.9B till och med DF350A har avancerad elektronisk bränsleinsprutning.

För varje år har Suzukis ingenjörer höjt effektkurvan för fyrtaktare och utvecklat nya teknologier för att passa marknadens krav. Denna filosofi har gjort att Suzuki har fått ta emot en hel del branschutmärkelser, inklusive fyra priser för bästa innovationer. Men de har något som är viktigare, nämligen förtroende och uppskattning från båtförare. Förtroende fås endast genom att man i praktiken kan visa att motorerna har mycket hög driftsäkerhet. Därav har Suzuki hela 7 års garanti på motorerna!